Pavle Bulut 1927-2023

 

pb2023

Pavle Bulut na osnivačkoj Skupštini Srpskog nacionalnog društva ”Prebilovci” u Beogradu 19. marta 2006. godine

U Beogradu, na Vojno medicinskoj akademiji 17. februara umro je Prebilovčanin Pavle Bulut. Kao četrnaestogodišnji dječak Pavle je bio svjedok biblijske tragedije Prebilovaca 1941. godine koju je preživio sa ocem, dva strica i bratom. U Šurmanačkoj jami umoreni su Pavlova majka Ruža, njegove sestre Anđa i Ljeposava, baka Jovanka, strina Darinka sa dvoje djece i strina Milena sa sedmero djece. U avgustovskom pomoru naroda ostao je i bez dede Ilije. Bratstvo Bulut, najbrojnije u Prebilovcima, u zločinima vlasti NDH izgubilo je čak 141 čelјade.

Pavle Bulut rođen je 1927. godine u Prebilovcima. Poslјednju deceniju svog dugovjekog života bio je jedini živi svjedok biblijske tragedije rodnih Prebilovaca. Mada, od 1943. godine, nije živio u Prebilovcima bio je u njima rado viđen. Bio je pokretač i aktivan učesnik svih akcija vezanih za njegove i naše Prebilovce. Pavle Bulut, koji je radni vijek proveo u Beogradu, inicirao je formiranje Srpskog naconalnog društva u Beogradu koje je ponijelo ime njegovih rodnih Prebilovaca. Bio je među njegovim osnivačima. Dugo godina obavlјao je funkciju predsjednika Skupštine ove organizacije koja je dala nemjelјiv doprinos njegovanju kulture sjećanja na tragediju Prebilovaca 1941. godine u zloglasnoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj kao i u izgradnji hrama u Prebilovcima u čijoj kripti su sahranjeni Srbi iz Prebilovaca i Donje Hercegovine zvjerski ubijeni na početku Drugog svjetskog rata. Poslije kanonizovanja nevinih žrtava koje je SPC pribrojala Saboru Svetih i svještanja Hrama Vaskrsenja Hristovog 2015. godine, Pavle Bulut bio je prvi kum slave svetih mučenika koji se proslavlјaju, prema kalendaru SPC, 6. avgusta.

Od poznatog i u narodu cijenjenog i omilјenog Pavla Buluta na vječni počinak oprostili su se brojni poštovaoci njegovog lika i djela. Sahranjen je na Centralnom groblјu na Voždovcu u ponedjelјak 20. februra 2023. godine u 12 časova i 30 minuta (ad).

DSC 0017  DSC 0074  DSC 0116

Opraštanje od pokojnog Pavla (Maksima) Buluta na beogradskom Centralnom groblјu na Voždovcu u ponedjelјak 20. februara 2023. godine
Fotografije pripremio: Dušan M. Mandrapa

 

Povezani linkovi

Bog je htio da preživim ustaške zločine u Prebilovcima!

Znakovi vaskrsenja sela: Novi impulsi u obnovi Prebilovaca

Proslava devedesetog rođendana

 

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template