Naše selo u udžbeniku istorije u Srbiji

Klik za vecu sliku

Mira Radojević uvrstila je Prebilovce u udžbenike istorije za treći razred gimnazije prirodno matematičkog smera i četvrti razred gimnazije društveno- jezičkog smera kao i četvrti razred srednjih stručnih škola za obrazovne profile.

Kratak tekst o Prebilovcima prati i panoramski snimak sela, nastao nakon građanskog rata u Bosni i Hercegovini.

Ovo se trebalo dogoditi davne 1945. godine. Zarad pravde i istine. Učinjene nepravde prema žrtvama teško je ispraviti, ali je izuzetno vrijedno da ima pokušaja i konkretnih rezultata na približavanju golgote Prebilovaca današnjim generacijama- da se više nikad, nigdje i nikome ne ponovi tragedija ovog hercegovačkog sela.

Uz ovaj udžbenik i sve drugo što se ovih godina degađa oko Prebilovaca, čini se da se upravo preko Prebilovaca Srbi, tek sada, počinju suočavati sa istinom o sopstevenog stradanju Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i decenijama poslije njene propasti.  

Udžbenik je izdala izdavačka kuća "Kllet" iz Beograda. Profesori srednjih škola koji su se sa njim upoznali misle da će se mnoge škole opredjeliti za ovaj udžbenik zbog njegovog nesumnjivog kvaliteta. U svakom sličaju, udžbenik predstavlja značajan doprinos početku uspostavljanja kulture sjećanja u srpskom društvu (m.j.) Za one koji žele da znaju više

Iz Istorije za zčenike III I IV razreda srednje škole u Srbiji


Za one koji žele da znaju više

Prebilovci Ovako se zove selo u južnoj Hercegovini, na ušću Bregave u Neretvu, u blizini Čapljine. Pred Drugi svetski rat tu je živelo oko hiljadu Srba. početkom avgusta 1941. ustaše su pobile većinu stanovnika, bacivši tela u obližnje jame, među kojima je je najveća Golubinka. Preživelo je samo 172 ljudi, a potpuno su zatrte 52 porodice. Godine 1961, jame su zabetonirane. Posle višegodišnjih istraživanja i ponovnog otvaranja jama posmrtni ostaci sahranjeni su avgusta 1991, čime je obeležena 50- godišnjica zločina. Samo godinu dana kasnije, u ratu u kome je nestala jugoslovenska država, spomenik je miniran, a selo zapaljeno. Prebilovci su tako postali simbol stradanja srpskog stanovništva u Hercegovini, ćutanja o izvršenom genocidu i obnavljanju zla.

Publikovano, juna 2014. godine

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template