Informativna tabla u porti hrama

         

hodocasnicki putokaz

Hodočasnički putokaz

       Hodočasnički putokaz na ulazu u portu hrama Vaskrsenja Hristovog još od 2016. poklonicima, i ostalim namernicima pruža osnovne podatke o zbivanjima u Prebilovcima na početku i tokom Drugog svjetskog rata. Podloga tabli je geografska karta Južne Hercegovine koju je obezbjedio Zoran Janjić, a namjeni je prilagodio Predrag Spasojević. Uz blagoslov vladike Grigorija propratni tekst je napisao Aco Dragićević.

          Na karti je obilježen put golgote i postradanja žitelja Prebilovaca od rodnog sela do jame Golubinke u Šurmancima, gdje je skončao život najveći broj mještana. Obilježeno je i više od 40 stratišta u okolini sela gdje su ustaše nemilice ubijali nedužne ljude.

Međutim, obrisi karte vremenom su se izgubili, izbledjeli na žarkom hercegovačkom suncu.

          U poznatom i afirmisanom grafičkom ateljeu „Printšop“ porodice Ninković iz Trebinja obezbjeđena je nova tabla sa kvalitetnijom i trajnijom zaštitom karte.  Informativna tabla, koja je završena početkom novembra, zajednički je poklon hramu Zavičajnog udruženja ”Ognjište” iz Prebilovaca i „Printšop“-a iz Trebinja. Treba, na kraju, zabilježiti da ovo nije prvi put da familijarni grafički atelje iz Trebinja, besplatnim uslugama, doprnosi ostvarivanju projekata u Prebilovcima.

Prebilovačke dveri i porta hrama Vaskrsenja Hristovog

            Porta hrama Vaskrsenja Hristovog zauzima površinu od jednog hektara. Hram i mjesno pravoslavno groblje, koje se nalazi nasuprot sa druge strane puta ka središtu sela, predstavljaju svojevrsne dveri kroz koja se stiže do Prebilovaca.

berba maslina1

Berba maslina

         Prilikom planiranja prostora, uz zelene površine zasađeno je ukrasno drveće i borovi. Na početku, odlučeno je da se sačuvaju tri od četiri samonikle topole na mjestu gdje se nalazio hram u izgradnji, a koji je, zajedno sa posmrtnim ostacima žrtava sahranjenih u hramovnoj kripti, miniran u junu 1992. Topole su imale krstoliki raspored. Četvrta topola nije se mogla sačuvati zbog izgradnje amfiteatra iz kojeg se, sa njegove nulte tačke, ulazi u obnovljeni hram posvećen Vaskrsenju Hristovom.

Od drugih objekata u porti hrama, uz parohijski dom sa konakom (u izgradnji), pažnju privlači fontana sazdana od kamena koji je prethodno dopremljen sa 13 hercegovačkih jama gdje su ustaše bespoštedno satirale Srbe iz Prebilovaca i Donje Hercegovine.

Sa zapadne strane nalazi se uređena velika gomila sa pozlaćenim krstom ma vrhu. Podsjeća na gomile (gromile) u okolini sela koje svjedoče o drevnom postanuću naselja, a čini je materijal od ostataka pređašnjeg uništenog hrama zajedno sa česticama i pepelom kostiju žrtava koje su bile sahranjene u kripti hrama posvećenog Saboru srpskih svetitelja i prebilovačkih velikomučenika. U podnožju gomile nalazi se prostor za prisluživanje svijeća za pokoj duša nevinih žrtava koje je Sveti Sinod SPC 2015. kanonizovao.

          U porti je i maslinjak podignut 2015. darovan od strane Udruženja Trebinjaca ”Jovan Dučić” iz Beograda. Treća je godina već kako se organizuje berba. Ovogodišnjom mobom je, nakon Svete liturgije u hramu, sabrano 450 kilograma maslina. Maslinovo ulje, u bocama od pola listra može se kupiti u hramovnoj prodavnici.

          O uređenju porte predano brine crkvenjak Aleksa Dragićević. O djelu njegovih ruku i posvećenoj neprestanoj brizi najbolje svjedoči priznanje turističke organizacije grada Čapljine koja je porti hrama dodjelila priznanje za najuređeniju javnu površinu u gradu, inače poznatom po odgovornom njegovanju zelenih gradskih površina, unapređenju i očuvanju čovjekove okoline (a.d. – m. b.)

-----------------

Publikovano početkom novembra 2023. godine

Fotografije snimio, Aleksa Dragićević

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template