ПРАВДА, дневне новине (Београд), година I, број 146, субота/недеља 25-26. август 2007, странице 20-21. Издавач Привредно друштво за новинско-издавачку дјелатност ПРАВДА ПРЕСС д.о.о. Београд.

Правда је лист који биљежи највећи раст тиража у Србији са више од 80.000 продатих примјерака. Повећавањем слике и зумирањем могуће је да наши посјетиоци прочитају репортажу ”Правде” из Пребиловаца.

Зуби у камену

(Запис фоторепортера Стојана Ђорђевића о посјети Пребиловцима)

На овом месту у селу Пребиловци у Херцеговини је била спомен црква у којој су сахрањене кости око 4000 Срба, страдалих у усташким погромима од 1941 до 1945 године. После пропасти усташке државе југословенски комунистички режим је заташкао усташке злочине и забетонирао јаме у којима је од усташког ножа и маља страдало на хиљаде Срба.

1991 године Срби из Пребиловаца су сакупили кости својих предака из забетонираних јама у близини Госпе од Међугорја и сахаранили их у крипти спомен цркве у Пребиловцима уз чинодејство патријарха српског његове светости Г. Павла.

1992. године у офанзиви “Чагаљ” која се данас прослављана као “Липањске зоре”, Хрвати су под командом Јанка Бобетка спалили село Пребиловце, на гробљу из гробица вадили покојникe- спалили их или разменили. Спомен цркву - костурницу су минирали. Експлозија је била тако снажна да су се кости и зуби утиснули у камен темеља цркве, а камен, цигле и малтер летели висе од 150 метара.

После тога су грaђевинским машинама предузећа “Бетон” из Метковића и “Конструктор” из Сплита, насули крипту песком и шљунком, расчистили шут, изравнали терен, и поставили депонију смећа.

Мало по мало, голим рукама, Пребиловчани су, камен по камен откопали темеље цркве, одвојили кости и зубе од песка и камена и достојно их сахранили.


Опширнији текст новинара Владимира Мишковића о посјети Пребиловцима објавио је 2007. године лист Правда из Београда. У ПДФ формату текст се налази на нашој страници, изнад овог текста фоторепортера Стојана Ђорђевића. Фото-репортажа о посјети Пребиловцима налази се на специјализованом порталу за фотографије (кликни овдје)

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template