Српско село трећи пут обнављају из темеља

Пребиловци, српско село у долини Неретве, трећи пут се обнавља. данас овде живи преко 30 породица.

 
Будући изглед храма у Пребиловцима.

ПРЕБИЛОВЦИ - У једином преосталом чистом српском селу у долини Неретве, вратио се живот који је у блиској историји два пута заустављан. Најпре, 1941. године када су Пребиловци до темеља спаљени, а преко 800 његових житеља усташе убиле и бациле у Шурманачку јаму. Иста слика имала је репризу 50 година касније, у јуну 1992. године. Село је спаљено, становништво протерано. Минирана је и крипта у цркви, до темеља спаљеној, са више од 4.000 костију убијених Срба сакупљених из усташких јама у Херцеговини

И трећи пут су пребиловачки Срби нашли снаге да се врате у село, које је некада било, за херцеговачке прилике велико и економски јако, са више од 1.000 житеља. Данас у Пребиловцима живи преко 30 породица. Имају асфалтни пут, водовод, телефоне. Обновили су имања, воћњаке, винограде и повртњаке. Рађају се деца, има и студената. Отворене су нове перспективе, још 20 породица најавило је повратак.

У тражењу начина да врате некадашњу идилу, живот достојан човека - све је обрадовала вест о почетку радова на обнови Храма пребиловачких мученика. Уз благослов владике захумско-херцеговачког Григорија стигла је подршка из кабинета Милорада Додика, председника РС.

- Спомен-храм ће се градити на месту срушене цркве, у чијој крипти су биле кости преко 4.000 Срба сакупљених из 12 усташких јама. Припреме за изградњу храма почеле су пре шест година, када је извршено испитивање локације срушене цркве и констатовано да је преко 95 одсто костију уништено. Војни експерти су закључили да је све до темеља уништено. Преосталих пет одсто костију је сакупљено у седам сандука и биће положене у крипту будуће цркве - каже Миленко Јахура, члан Одбора за обнову храма.

У међувремену, изграђен је идејни пројект, добијена урбанистичка и грађевинска дозвола, почело прикупљање прилога за изградњу. Пошто је црква разорена у темељима, одлучено је да се ради по новом пројекту. Посао је поверен познатом архитекти, проф. Предрагу Ристићу и његовом сину Сави. Пројект обнове пребиловачког храма урађен је по узору на Храм Христовог гроба, са гробницом која подсећа на гроб Витлејемских мученика.

- Овај храм биће изграђен на костима и пепелу невиних жртава и треба да буде један од значајних споменика српском народу - истиче аутор проф. Предраг Ристић, чији је пројекат на прошлогодишњој изложби Удружења архитеката у Београду изазвао посебну пажњу.

У Пребиловцима са одушевљењем и задовољством чекају крај марта ове године када ће изградња почети.

- Два пута смо ницали из пепела и, ево, трећи пут смо на ногама, на мапи српских села. Чекамо изградњу храма. И тада, уверен сам, све ће бити другачије. Пребиловци ће бити место окупљања, ходочашћа не само Херцеговаца, већ и наших људи из целог света - каже Рајко Булут, председник Месне заједнице Пребиловци и члан Одбора за обнову Храма, који се са супругом Вером и децом Синишом и Милицом међу првима вратио у Пребиловце.

ДОНАТОРИ ИЗ ЦЕЛОГ СВЕТА

У свет су отишле лепе вести о обнови храма у Пребиловцима. Пренели су их људи добронамерници и модерна техника електронском поштом. Стижу новчани прилози на рачун Српске православне црквене општине у Чапљини и Српског националног друштва Пребиловци са седиштем у Београду, који су координатори акције на прикупљању прилога за изградњу светиње у Пребиловцима. По прорачунима овај пројект ће коштати 500.000 евра.


Чланак Српско село трећи пут обнављају из темеља објављен је 23. фебруара 2013. године. Аутор је М. Бекан
Портал Пребиловци- село на Интернету чланак из Вечерњих новости преузео је крајем фебруара исте године

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template