У ПРЕБИЛОВЦИМА ЗАБРАНИЛИ ИСКОПАВАЊА

КРИЈУ ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА!

Тек пошто су, после 15 година од над њима извршеног злочина, Срби 30. маја ове године започели рашчишћавања рушевина Спомен цркве у Пребиловцима код Чапљине и при том дошли до доказа о стравичном злочину над костима 4000 Срба жртава усташког терора, у посао се најзад, укључило и Тужилаштво БиХ, Одељење за ратне злочине, коме је Српско национално друштво Пребиловци поднело кривичну пријаву, због етнчког чишћења Срба из долине Неретве, у преиоду 1992 - 95.

Тужилаштво је Србима, већ 31. маја, издало наредбу за обустављање започетих радова и запретило им кривичним гоњењем, због наводне недозвољене ексхумације.Иако, очигледно, није реч о ексхумацији већ о рашчишћавању рушевина цркве, истог дана су у Мостар, у Агенцију за истраге и заштиту БиХ, приведени надлежни православни свештеник, археолог Завода за заштиту споменика културе из Требиња и представник СНД Пребиловци, ради саслушања. Тужилаштво, изгледа, сматра да је једино кривично дело почињено у Пребиловцима, у задњих 15 година, управо рашчишћавање рушевина српске цркве и да за све злочине над Србима у Херцеговини могу одговарати само - Срби? То је стравична иронија судбине једног народа и израз времена у коме нас предуго многи безобзирно муче и понижавају. У исто време Чапљином и Загребом слободно шетају лица која су се “потписала” над злочинима на Србима, остављајући о томе и фотографије, којима располаже тужилаштво.

Тужилаштво је, вероватно, овако хитно реаговало да би хрватска страна у окружењу несметано прославила “Липањску зору” хрватске Херцеговине, односно 15. “обљетницу прогона Срба из овог краја, која је била 7. јунаи сакрила ужасе историје пред учесницима Светског купа у спортском риболову, који је одржан у данима “Липањске зоре” (сасвим случајно?), у парку природе Хутово блато, у непосредној близини разорених Пребиловаца, кроз које води пут до терена на којима се пеца риба. Родбини жртава, не преостаје ништа друго него да, препуштена сама себи, настави започете радове, уз ризик кривичне одговорности, којом јој прети државни тужилац у Сарајеву.

Српски глас Боке, број 11, страна 6, јуни 2007. године

Чланак је у рубрици Штампа о Пребиловцима од краја новембра 2007. године

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template