Март - jули - август, 2006

Klik za vecu sliku   Klik za vecu sliku

Три крова у Кулинама

Некад, не баш тако давно, ово jе било мање село Кулине, засеок великог села Пребиловци. Овдjе су живjели са броjном фамилиjом; Максим Булут (Кариманов), Раjко Булут (Симин), Милан Булут (Петков), Данило Шушић, Раде Шушић, Jово Булут, Здравко Булут, Срећко Драгићевић, Митар и Слободан Драгићевић, Илиjа и Миладин Екмечић. Браћа Перо и Љубо Шушић из Сараjева, Маноjло Сухић и Максим Булут-Црни из Београда, Лазар Булут из Мостара те Чедо Булут из Стоца овдjе су имали куће за одмор.

У Кулине су се вратила Мила Булут удова Петка, Раjко Булут и Милана- Каримана покоjног син Максим. Њихове куће виде се на фотографиjи. Повратници су и Раде Шушић те браћа Илиjа и Миладин Екмечић.

 

Кућа Раде Шушића

Приjе 1992. године овдjе су биле чети куће. Неким од тих кућа данас jе тешко и темеље пронаћи. Сравњени су са земљом. Умjесто да подигне кућу на спрат, какву jе имао, Раде Шушић jе добио средства из хуманитарних фондова за изградњу нужног смjештаjа.

Klik za vecu sliku   Klik za vecu sliku

"Човjек у брду, тиква у пољу"

Од постања Пребиловаца, земља jе овдjе била увиjек на циjени. Овдjе нема куће подигнуте на земљи коjа се могла обрађивати и давати какав-такав приход. Напротив, и брдо jе крчењем претварано у "башчицу земље". Уочљиво jе то и данас у Пребиловцима. Међутим, сликовито се то може приказати у Кулинама, засеоку Пребиловаца. На слици jе заjедничка кућа браће Илиjе и Миладина Екмечића коjа се налази на улазу у Кулине. Кућа jе у брду, изнад пута а испод куће jе невелико поље како му и име каже (Мале њиве). Добар броj њива у атару Пребиловаца носи име Подворница. Можда jе баш овдjе и из овакве логике изградње кућа рођена она стара и чувена узречица у Херцеговини "Човjек у брду, тиква у пољу".

 

Некад jе то био Дом културе

Некадашња зграда основне школе "Краљ Милутин", а послиjератни Дом културе зараста у коров. Докле? Пропадање овог историjског здања краjње jе вриjеме, треба зауставити. Одавде су становници Пребиловаца кренули на своj посљедњи пут 1941. године. Од власти НХД обећано пресељење и путовање у Србиjу, прекинуто jе на станици Шурманци гдjе се налази jама Голубинка. Било jе то 6. августа 1941. године. Скоро педесет година касниjе, када су посмртни остаци мученог и у jаму баченог народа извађени, овдjе су окупани, опоjани и овдjе су се припремали за достоjанствену сахрану коjа jе обављена тачно на 50-то годишњицу страдања. Остало jе запамћено да jе за вриjеме богослужења пред Домом културе, киша лила као из кабла. И за вриjеме говора високопреосвећеног Миртрополита Дабробосанског Г. Владислава (данас блажено почивши) у jедном тренутку киша jе кратко престала да пада. Сунце се поjавило и обасjало jе простор гдjе су већ почели радови на подизању храма. То jе високопреосвећени Митрополит приметио и рекао: "И небо данас плаче над Пребиловцима".

Klik za vecu sliku   Klik za vecu sliku

Риjетки становници

Између рушевина, у великом селу, с времена на вриjеме, може се чути људски глас и видjети чељаде како оде за неким своjим послом.

  Ипак се миjења слика села. Споро, али се миjења. Љетос су покривене двиjе куће; у селу Васе Драгићевића (слика доље)  и на улазу у село кућа Драгана Шарића.
Klik za vecu sliku   Klik za vecu sliku

Над маjчиним гробом

Олга Дурсум - Булут (из Зрењанина) над гробом маjке Данице и оца Лазара. Већина гробница у мjесном гробљу jе срушена. Данас, овако срушено гробље у Пребиловцима, са уништеним фотографиjама покоjника, чак и са ожиљцима од метака на гранитном лицу упокоjених становника села, више говори о живим него о мртвим.

   
joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template