Пребиловци под снијегом


Поглед ка селу од гробља на Краварици


Стари мост под снијегом


Прочишћен пут крај Јахуриних кућа


Поглед на Ћукову љут и Драгићеви махалу


Кулине под снијегом

Након глобалних климатских промјена снијег је чест гост и у јужној Херцеговини.

Умјесто вијести да су процвјетали бадеми, током фебруара одавде из хумнине шаљу се вијести о снијежном покривачу. Цијели фебруар практично Херцеговина је била под снијегом. За разлику од ранијих година овогодишњи снијег донио је доста проблема становништву ненавиклом на дуже задржавање снијега. У чапљинској општини, гдје су комуналне службе, за разyлику од других општина, функционисале, материјална штета процјењује се на неколико милиона КМ. Посебно су велике штете у пољопривреди односно у пластеничној производњи. Код пољопривредника у Пребиловцима већих штета није било а захваљујући комуналцима из Чапљине село није било одсјечено од свијета.

Кратко подсјећање на снијежне падавине

У Пребиловцима je средином фебруара (18. фебруара 2009.) падао снијег и достигао је висину од 20 сантиметара.

У јануару 2005. (24. jануар) сњежни покривач износио је 60 сантиметара.

Пребиловци су били под снијегом и у марту 2006. (6. март).

Снијежни покривач изненадио је ријетке повратнике почетком фебруара 2009. Припрeмљене башчице нашле су се под снијегом што је утицало да сјетва закасни .

Посљедња велика зима у јужној Херцеговини, слична овој из 2012. године, била је у фебруару 1984 . године када се температура спуштала и до минус 15 степени. Тада су настрадали насади јужог воћа, посебно смокава и мандарина.

Фотографију, поглед ка селу од гробља на Краварици 20. фебруара 2009. снимиоje Миленко Јахурa, док је фотографије, Стари мост под снијегом, Поглед на Ћукову љут и Драгићеви махалу и Пут крај Јахуриних кућа снимио Миладин Гаћић. Слику Кулине под снијегом снимио је Бојан Екмечић

Публиковано први пут 2009- године док је вијест допуњена у фебруару 2011. године

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template