Три нова крова

IMG 1552

Грађевинско предузеће Бишина из Мостара извођач је радова на три куће у Пребиловцима чију изградњу финансира Министарство за расељена лица Републике Српске. Подижу се куће Јована Лоле Ђурасовића, Душана Брњашића и Душана Драгићевића. Ради се по систему кључ у руке а у наредна три мјесеца требало би да се заврше предвиђени радови.

На фотографији горе, почетак радова на кући Душана Брњашића

Прва фотографија са градилишта обнове куће Душана Брњашића снимљена је и објављена крајем септембра.

01 Lolina kuca1 02 Dusana B.kuca 1 03 Dusana D kuca 1
01 Lolina kuca2 02 Dusana B.kuca2 03 Dusana D. kuca2

Првог октобра настале су три нове фотографије на све три куће које се обнављају. Горњи ред. Десет дана касније (10. октобра) настала је нова серија фотографија. На фотографијама су радници ”Бишине” из Мостара Рамиз Пенава, Алмир Бајрами, Хусреф Хусковић и Енид Шикповић. 

Зашто касни обнова три повратничке куће

            Радови на обнови три повратничке куће у Пребиловцима касне скоро пола године. Кључеви повратницима Душану Драгићевићу, Душану Брњашићу и Јовану Ђурасовићу требали су бити уручени у децембру прошле године. Како се то није догодило, портал Пребиловци-село на интернету обратио се извођаћу радова, фирми ”Бишина” из Мостара, с питањем због чега је дошло до пролонигирања рокова. Директор ”Бишине” Мирсад Бајгорић упутио нас је на Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске, наглашавајући да је проблем настао на нивоу државе БиХ

            Како нисмо, и поред више покушаја, успјели остварити директан телефонски контакт са Министарством, обратили смо се 20 априла (2017.), електронским путем министру Давору Чордашу. Из одговора министра Чордаша, који смо чекали десетак дана, сазнајемо да се пројект, у који су укључене и три повратничке куће из Пребиловаца, реализује на подручју оба ентитета и дистрикта Брчко и да се финансира средствима зајма из Саудијског фонда за међународни развој.

            Пројекат реализују Фонд за повратак БиХ те Министарство за људска права БиХ, Министарство за ибјеглице и расељена лица Републике Српске и надлежне службе дистрикта Брчко. Планирано је стамбено збрињавање 917 корисника. Само три из Пребиловаца. ”Имајући у виду велик број учесника и корисника обухваћених пројектом, те процедуре импементације, реализација пројекта од почетка није усклађена са планираном динамиком. Највећи застој у реализацији пројекта, према ријечима Давора Чордаша, настао је због нерјешених питања плаћања и повлачења кредитних средстава на нивоу БиХ. Све планиране активности биле су обустављене до рјешавања истог од стране надлежних институција”.

            Министар Чордаш тврди да су проблеми, уз активно учешће свих актера укључених у пројекат, рјешени и да се наставак радова очекује у јуну мјесецу ове године.

IMG 1909 IMG 1910 IMG 1911
   Скоро пола године чека се наставак радова на стамбених објектима који су требали бити усељиви још у децембру прошле године

---------------

Информација о обнови три куће у Пребиловцима освјежена је на порталу Пребиловци-село на интернету 4. маја 2017. године. Фотографије су снимили Мирјана- Мира Трипковић и Ацо Драгићевић
 
joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template