Milutinova i Ratkova

Koliko je u lovištu Hutovo blato bilo lova i riblova, još i više je bilo krivolova. Gazdinstva, a bilo ih je više u vrijeme komunizma, koja su upravljala lovištem da bi spriječila krivolov, u pomoć su često pozivala miliciju. Kasnije su regrutovani lovočuvari iz redova nekadašnjih lovokradica. Iz tog vremena ostale su brojne priče o krivolovu i krivolovcima.
U ovoj glavni su likovi Milutin Dragićević i Ratko Mandrapa iz Klepaca (Svakako da ste čuli za onu; Evo idem iz Klepaca, nosim torbu keljavaca ili ovu Pušći vola, drži geru). Negdje, u vrijeme kad se Milutin preselio iz Prebilovaca u Klepca gdje je ranih šezdesetih podigao novu kuću, dogovori se sa dobrim poznanikom i novim komšijom Ratkom da odu na mašalu (noćni lov). Pripreme su trajale nekoliko dana (i noći). Trebalo je pripremiti ribarski pribor i neprimjetno ga prebaciti do, od Klepaca koji kilometar dalekog, jezera Jelim. I, kad je sve pripremljeno uzeo je Ratko Milutinovu magaricu, pod izgovorom da ide brati kuke za duvan, i krene na Jelim. Već ranije je Milutin, inače puškolovac, krenuo u lov.
Pred veče našli su se na Košćeli, uzeli su vlastiti čamac iz tajnovitog skrovišta pod vodom i izašli su na jezero. Tek na jezeru je upaljena lampa garbitnjača. Naizmjenično su lov-lovili i kada su ocijenili da je ulovljeno šarana i jegulje koliko im treba i da je ostalo još dovoljno noći- da pod zaštitom mraka mogu stići kući, krenuli su. Na mjestima gdje su sumnjali da ih može sačekati patrola milicije pustili bi magaricu da ide putem a Milutin i Ratko, razdvojeni, išli su stranputice. To su učinili i na Borisovcu. Baš tu su iz zasjede izašla dvojica milicionara, Osman Bašić i Mihajlo Stojanović. Pod okriljem noći, pohitaju Milutin i Ratko prijekim putem kući. Čim stignu, odlaze na spavanje. Pred zoru kuca neko na prozor Milutinov i zove domaćina, jer se magarica za kojom su milicionari došli zaustavila pred Milutinovom kućom. Ko bajagi izlazi bunovan Milutin i pita šta se dogodilo, ko je to što ga budi?
Milicionar Bašić ga pita za magaricu.
- Eto je u štalici, tu iza kuće, gdje bi drugo bila?
- Ne bih ja rekao, kaže milicionar, evo je pred kućom sa tovarom ribe. Pogledaj je li tvoja.
- Kako to bre! Sinoć sam bre kenju, svojom rukom zavezao za jasle. Nemoguće, reče Milutin kad vidje i prepozna svoju magaricu i dodate: Mora biti da je to Ratkovo maslo. Joj bre Ratko, šta uradi!
Nevoljno pristane Milutin da sa patrolom ode kod Ratka. Kad tamo i Ratko spava.
- Šta sad?, pita Osman kolegu Mihajla.
Lovokradice, slegnuše ramenima, pitajući se kako se to moglo dogoditi i ko bi to mogao uraditi? 
- Eto vas, eto kenje bre, pa rješite šta ćete i kako ćete. Samo da znate ja sam planirao rano ujutro ići u brdo da uberem tovar drva, glasno će Milutin.
Zbunjeni milicinari Bašić i Stojanović, uvjereni da Milutin i Ratko nisu bili u lovu, u prvi mah ne znadoše šta će i kako će rješiti problem.
- Nosite bre ulov, ostavite kenju pa ako hoćete i barem jednog šarana, preduhitri ih Milutin.
Bilo je tako.
------
Prebilovačke minijature u sadržaj prezentacije Prebilovci- selo na Internetu uvedene su u oktobru 2008. godine. Najavu Prebilovačkih minijatura, međutim, i uvodni tekst objavili smo u rubrici

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template