Најбољи студент у Федерацији БиХ

 

branka ekmecic

Бранка Екмечић

Ово је прича, у првом лицу једнине, једног од петоро дјеце Сојке и Миладина Екмечић. Написала је Бранка (22), након завршених студија на Економском факултету Универзитета Џемал Биједић из Мостара. Проглашена је за најбољег студента у Федерацији дејтонске Босне и Херцеговине. И друга Сојкина и Миладинова дјеца, од којих је троје стекло академске титуле, носе у својим именима почетно слово Б; Бојана, Бојан, Биљана, Божана. “Земља нас храни, облачи и школује” знао је рећи глава породице а његова кћерка Бранка додаје како је “плодна свака бразда у Пребиловцима, чудесна земља која уз мало труда даје жељени резултат“.

          У Пребиловце сам дошла из избјеглиштва као дијете од од четири године. Не сјећам се  пуно из прве године живота у Пребиловцима, али је била срећна баш као и свака наредна.

          Пише: Бранка Екмечић

          Завршила сам основну школу у Чапљини, била сам врлодобра ученица, мирна, повучена дјевојчица која се није жељела истицати. Нисам имала одређене жеље  у погледу избора средње школе па сам уписала Економску школу у Чапљини.

          Почела сам марљиво учити, једини изазови које сам могла себи постављати као средњошколка били су у погледу успјеха. Жељела сам остварити одличне резултате, што сам и постигла. Завршила сам средњу школу као понос генерације, сваки разред одличним.

          Током цијелог школовања нисам запостављала ни друге активности које подразумијева активни живот на селу. Радила сам пољопривредне послове с мојом породицом. Тада сам мислила да не проводим сваки свој дан у разоноди као моји вршњаци. Данас видим да је све то било најбоље по мене.

          Родитељи нису имали посао, нас петоро дјеце се образовало. Тежили су да постанемо добри људи, образовани, способни за живот у сваком погледу, што су и успјели бар гледајући оно што се може квантитативно валоризовати.

          Тата није имао могућности да у његово вријеме заврши факултет или неку бољу школу и то је остало као једина ствар коју није постигао у животу, зато је успио да већ његово троје настарије дјеце имају дипломе жељене струке, Бојана је завршила Наставнички а Бојан Агромедитерански факултет а Биљана завршава факултет ове године. Божана је тек девети разред. Неко очинство мјери по вриједности примљених материјалних ствари, али сложит ћемо се да то није најбољи начин.

cudesna zemlja

Чудесна земља која уз мало труда богато узвраћа.Њива Екмечића

          Јесмо, радили смо сви на земљи док смо се школовали. Сјећам се једног, најтоплијег дана у Херцеговини тога љета, преко четрдесет степени Целзијуса, нас четворо (Бојан, Бојана, Биљана и ја) беремо парадајз и збијамо шале, ништа нам није тешко пало, а и зашто би, радили смо да би могли имати и да бисмо знали цијенити и материјалне ствари које остваримо. Све је то срећа. Плодна је свака бразда у Пребиловцима, чудесна земља, уз мало труда даје жељени резултат.

Послије средње школе уписала сам Економски факултет у Мостару. Прва помисао окружења била је 'економиста је превише на бироу'. У праву су, има превише оних који се не труде и који су просјечни, али ја не желим бити просјечна, потрудит ћу се да будем најбоља на жељеној позицији коју будем обнашала. Можда сањарим, али све и да не дохватим жељену звијезду остајем у сазвијежђу.

          Током факултетског образовања остварила сам доста награда: Деканову награду за најбоље студенте за све четири академске године до дипломског студија, Награду за најбоље студенте првог циклуса у Федерацији Босни и Херцеговини, Златну плакету Уније студената за академску 2020./2021. годину, те као први студент по успјеху у академској 2020./2021. години Ректорову награду.

          Постигла сам све што сам хтјела са своје 22. године. Поносна сам на сваку протеклу годину и ентузијастично прижељкујем сваку наредну.

          Веома сам поносна и на чињеницу да сам из Пребиловаца, можда не бих постигла наведено да нисам одгојена у пребиловачком атару.

          Све, што се жели, може се постић, ако се то довољно снажно и искрено жели

-----------------

Биљешка о аутору: Бранка Екмечић, рођена је 26. јануара 1999. године у избјеглиштву (Билећа).Завршила студиј на Економском факултету универзитета Џемал Биједић у Мостару, гдје се тренутно налази на постдипломским студијама. Између бројних награда које су пратиле Бранкино школовање од основне и средње економске школе у Чапљини издваја се награда за најбољег студента првог циклуса академске 2020/2021 године у Федерацији Босне и Херцеговине. Живи са родитељима у Пребиловцим. Публиковано на порталу Пребиловци-село на интернету у јануару 2022. године.

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template