Aналфабетски течај

За вријеме рата, 1941. године школа у Пребиловцима је изгорјела и послије рата је поправљена. Обзиром да није било дјеце школског узраста, није било ђака- тај обновљени објекат je радио под именом Омладински дом.
Пар година послије рата позвана сам у Чапљину, у Општински одбор за просвјету. Ту сам завршила семинар за описмењавање жена у селу Пребиловци.

Свакодневно сам ишла пјешке 6-7 километара од села до града и назад, да бих стекла знањe и дa би могла водити аналфабетски течај. Течај је похађало 38 жена, старости од 20 до 40 година. Часови су одржавани у приватној кући у селу. Услови су били врло лоши, јер смо од инвентара имали само школску таблу који смо добили од општине. Табла је висила на зиду мале просторије. Жене су од куће доносиле столичице, на крилу су држале свеске и тако писале.

По наставном програму најприје смо почели писат праве и косе црте. Један број старијих жена није могaо ни то одмах савладати. Када су све жене и то савладале почели смо писати слова па ријечи и иза тога састављати реченице. Било је жена које су добро савладале градиво. Кад је завршен течај, дошла је трочлана комисија из Општинског одбора и са врло добрим успјехом оцјенила наш рад. Обзиром да су неке жене одмах на почетку течаја напустиле наставу, из оправданих породичних разлога, течеај је са успјехом завршило 30 жена.

----

dusanka saric1

Душанка Шарић у вријеме када је држала течај описмењавања жена у селу

За Пребиловце- село на Интернету текст о аналфабетском течају у Пребиловцима написала је Душанка Шарић-Вукановић која је руководила течајем. Душанка је рођена 1923. године у Чапљини гдје је завршила основну и Средњу стручну школу 1939. године. Удала је 1942. године у Пребиловце за Милана Шарића- Мачка.

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template