Екмечићима уручен трактор

traktor11

Свечаност предаје трактора фамилији Екмечић благословио је и свјештао трактор свештеник Браномир Боровчанин

На официјалном сајту организације Срби за Србе објављенa је вијест о предаји трактора седмочланој фамилији Миладина Екмечића за који су средства у износу од 9.814 еура обезбједили Срби из цијелог свијета. То је финасијски до сада најзначајнији пројекат ове хуманитарне организације. У суботу 22. јануара обављена је, уз благослов и свјештање трактора, званичнa примопредајa. Србима који финансијски подржавају пројекте организације Срби за Србе придружило се и Министарствo пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске што је омогућило да Екмечићи трактор добију много прије планираног рока.

Чланови организације СзС Милош Голић и Предраг Маринковић овако описују сусрет са Екмечиима у Пребиловцима: ”Екмечићи на челу са домаћином Миладином су нам приредили невероватан дочек. Видно срећни и узбуђени због нашег доласка угостили су нас срдачно, онако како то само прави домаћини Херцеговци знају. Иако скромно живе приредили су право мало славље”. Малој свечаности придружилa се родбина, комшије, пријатељи a на захтјев домаћина и свештеник Бранимир Боројевић који је благословиo окупљање и свjeштаo трактор. Како стоји у извјештају најмлађим Екмечићима уручено je неколико књига православно-историјске тематике a потом је потписан уговор о донацији и симболично су власнику предати кључеви од трактора.

Извјештачи и вриједни активисти организације потом су представили све чланове фамилије; Миладин и Сојка имају петоро дjеце: Бојан студент информатике (19), Бојана (16), Бранка (10), Биљана (9) и најмлађа и најсимпатичнија Божана (3). ”Ова изузетно вредна породица живи од бављења пољопривредом, стоји у извјештају. Производе кромпир, тиквице, парадајз, паприку и лук које продају, док за своје потребе узгајају и остале сорте поврћа као и нешто мало воћа”.

Обрађују туђу земљу

- Ради се о једној изузетно вредној и радиној породици, којој не пада на памет да поклекне пред тешким условима живота, пишу даље Милош и Предраг и настављају: ”Миладин и његов син Бојан обрађују туђу земљу која им је уступљена на коришћење, углавном од њихових комшија који живе у дијаспори. До сада су то успевали да ураде само кад би успели да изнајме трактор и зависили су од туђих планова и слободног времена. Имају своју земљу али доста далеко од њиховог места, тако да ће уз помоћ овог трактора сад и њу моћи да обрађују. Куповинa трактора је пун погодак. Миладин je решен да ову донацију искористи на најбољи могући начин. Трактор ће бити од немерљиве помоћи породици и сасвим сигурно ће им омогућити да постану потпуно независна и финансијски стабилна породица у блиској будућности.

Када смо се ми са портала Пребиловци-село на Интернету јавили породици Екмечић да подјелимо радост, на телефонски позив одговорила је трогодишња Божана. Након ријечи Ало, прво што је рекла било је; ”Ми сада имамо тактор.”

Њен тата Миладин обрадовао се нашем позиву и интересовању за акцију, јер је то, како рече, изванредна прилика да се људима из хуманитарне организације Срби за Србе као и свим донаторима најискреније захвали у своје и име цијеле породице.

У вишечланој породици која живи од пољопривреде трактор је подједнако олакшица у тешким пословима али и сигурност у стварању и остваривању планова, каже нам Миладин и додаје да је Добрини, Предрагу и Милошу (представницима организације Срби за Србе) причао како је његова породица и до сада успjевалa да уради теже послове само кад би успjелa да изнајми трактор и зависили су од туђих планова и туђег слободног времена. У Херцеговини а посебно овдје у плодној долини, сматра Миладин, веома је важно да се на њиву дође у право вријеме и да земљa благовремено добије све што треба како би узвратила добрим плодом. Tрактор нам је најдражи поклоном у животу и сви смо скупа захвални на поклону који смо добили, каже на крају Миладин Екмечић.

njiva

Миладин на њиви испод куће

Треба напоменути да ова акција још увек није комплетно приведена крају. Наиме још увек остаје да се прикупе средства за прикључке за трактор како би Миладин могао несметано да се препусти раду и унапређењу производње. Ми се искрено надамо да ћемо у најкраћем могућем року завршити и са набавком преостале машинерије и самим тим привести овај значајни пројекат крају, пишу активисти организације Срби за Србе додајући да Миладин не седи скрштених руку чекајући да организација приведе цео пројекат крају, већ се као и до сад сналази позајмљујући, не губећи ни тренутак драгоценог времена за обраду земље.

Помажу породице да стану на ноге

Пројекат куповине тракотора за Екмечиће из Пребиловаца је највећи не само финансијски већ и по значају, стоји у извјештају у којрм се даље каже: Куповином трактора остварили смо наш примарни циљ који желимо да спроведемо код свих породица, а то је да омогућимо да породице кроз рад и производњу стану на своје ноге, имају перспективу на дужи низ година и да им финансијска помоћ са стране више не треба. Сходно томе, добили смо обећање од Миладина да ће трактор бити од користи не само њему, него да ће са њим помагати и остале Србе из Пребиловаца и околине.

traktor

Миладин Екмечић са најдражим поклоном у животу

Након што смо краљевски дочекани и угошћени од породице Екмечић дошло је време да се растанемо. Како смо дочекани тако смо и испраћени уз наравно жеље да се што пре видимо и окупимо.

У закључку желимо да наведемо да Екмечићи нису гладни као неке породице које помажемо, имају кров над главом и успевају да школују децу. Ипак, томе су допринели вредним радом и трудом, али услови у којима живе су далеко од идеалних и довољно је да се догоди нека незгода, као што се Миладинова жена повредила пре годину дана, па да им се услови нагло погоршају. Краве воде на пашу која је удаљена два сата од њих и много времена су губили док би сачекали да унајме трактор. Поента је да њима овај трактор омогућава да постану стабилна и независна породица, стоји на крају извјештаја у којем се аутори захваљују свим донаторима а посебно Влади Српске која је подржала овај пројекат, позивајући донаторе да наставе подржавати овај и друге пројекте хуманитарне организације Срби за Србе.

Шири извјештај који је објављен 24. jануара 2011. године може се прочитати на официјалном сајту хуманитарне организације Срби за Србеhttp://www.srbizasrbe.org

-----
Публиковано на сајту Пребиловци-село на Интернету 26. jануара 2011. године

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template