Запис о ријеци која тече (и) од увира ка извору

 

RijekaKrupa

Ријека Крупа која понекад тече узводно

            Риjека Крупа која протиче кроз Хутово блато вишеструко је занимљива. Постање њено легенда повезуjе са Светим Петром. Риjека нема извор као друге ријеке. Водом је храни више извора у дубинама Деранског jезера. Пробиjаjући се равичарским просторима Хутова блата Крупа спаjа воде овог, иначе мочварног подручjа, са Неретвом километар-два узводно од Метковића.

          Крупа тече као ни jедна риjека на свиjету - у оба правца, чешће тече од изворишта ка ушћу а некада зна окренути ток- од увира ка извиру. Да човjек не повjеруjе. Била је чешћа појава мјењања тока, све до времена када је бетонирањем корита Требишњица престала бити понорница а у Свитави подигнута ПХЕ ”Чапљина” и образовано шесто језеро овог подручја које носи и друго име, парк природе. Невелика jе то риjека, око 9 километара. Међутим, од мjеста њеног постања до увирања у Неретву, ваздушном линиjом раздаљина jе, вjеруjе се, више него двоструко мања. Крупа је кривудавија од криве Дрине, знају рећи мјештани.

          Зар ниjе изазов упознати такву риjеку.

          Свети Петар, коjи jе у овом краjу имао своjе боравиште и коjе и данас вjеруjући народ посjећуjе, пролазио jе кроз Хутово блато у оно вриjеме када jе човjек могао с краjа на краj Хутова блата прећи кроз крошње храстова а да не додируjе земљу. К себи jе у селу код Jелима (понеко прича и о древном граду Jелим) тражио од једне маjке диjете. Маjка се ниjе хтjела одвоjити од дjетета и почела jе бjежати. Узлудно jоj jе то било jер jе Свети Петар, каже се даље у легенди, прорекао да ће се за њом вода отварати и тамо гдjе jе стигне узеће jе себи а диjете ће, потом, доћи к њему. Дуго jе несретница бjежала од воде а када jоj jе понестало снаге вода jе узела себи. На том мjесту jе риjека данас наjдубља и то мjесто jе близу увира у Неретву.

          Како jе надморска висина Хутова блата свега 3 метра, а дно Деранског jезера испод нивоа мора, за вриjеме великог водостаjа Неретве и великог протока воде, Крупа тече узводно, све дотле док се не напуни Деранско jезеро. Када се то догоди онда Крупа тече као и све риjеке, низводно (ад).

 

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template