Предсједник Управног одбора удружења Павле Екмечић:

У Пребиловцима много тога чека на обнову

 

02PavleEkmecicPredsjednikUdruzenja

Павле Екмечић, предсједник Управног одбора Удружења

          Портал Srpskainfo (Бања Лукa), објављујући репортажу о Пребиловцима, кроз разговор са предсједником Управног одбора удружења Огњиште Павлом Екмечићем, читаоце је обавјестио о томе шта удружење планира и жели постићи кроз свој рад.

          (…)

          ”Уз обновљени Дом културе који је тада (2008.) освјештан и понио име Културни и духовни центар свети краљ Милутин данас се налази у рушевинама и школска зграда. Споменик је девастиран као и, још увијек, већина од 112 кућа у селу. Донацијама је обновљено само 27 пребиловачких кућа, 12 огњишта обновљено је личним улагањем њихових власника. Водовод до села је незавршен, асфалтни пут до села и кроз село у веома је лошем стању,

          Много тога у Пребиловцима чека обнову.

          - Гледано појединачно наше снаге су слабе и недовољне за обнову села. Међутим, ако се удружимо, без разлике гдје живимо и радимо, могли би и требали радити за добробит села и за његову будућност. Родно село треба нас данас више него икад – каже Павле Екмечић, предсједник Управног одбора новоформираног удружења грађана „Огњиште”.

          Како каже, ослањајући се на значај Пребиловаца у новијој историји, реално је очекивати помоћ и подршку од власти у Босни и Херцеговини, Републици Српској и Србији.

          – Но, прије тога и прије свега, требамо ми Пребиловчани лично осмишљавати и подржавати активности у Пребиловцима за Пребиловце. На том трагу покренули смо иницијативу, формирали и регистровали завичајно удружење које има сједиште у селу. Жеља нам је да окупимо што више Пребиловчана и да заједно бринемо о селу и његовим потребама. Удружење се налази на почетку рада и са амбициозним плановима. Какав ће резултат бити у нашем раду зависи од свих нас и наше подршке новоформираном удружењу – закључује Екмечић.

          Пребиловачка братства кумови славе Светих Пребиовачких и доњехерцеговачких светитеља

          Уз постојећи храм Васкрсења Христовог на улазу у село, реконструкцијом старе школске зграде, претварањем њене намјене у туристичке сврхе, отвориле би се могућности да се повратничка домаћинства почну бавити вјерским и сеоским туризмом. Ово тим прије што је у протеклим годинама храм Васкрсења Христовог посјетило више од 50 хиљада вјерујућих Срба.

          Пребиловачка братства увела су лијеп обичај који је прерастао у традицију, да буду кумови Славе пребиловачких и доњехерцеговачких мученика која се слави, према календару СПЦ, 6. августа. До сада су били кумови Драгићевићи, Надаждини, Екмечићи и Ждракановићи. Наредне године то ће бити Булути, а годину дана касније Брњашићи. 

          Приједлог Павла Булута да се образује Фонд за обнову рушевинa у селу

          Имају Пребиловци све претпоставке да се баве вјерским и сеоским туризмом. Село и Храм Васкрсења Христовог већ се налазе у програмима Доброчинства и других поклоничких агенција СПЦ. Географски положај села са благом климом, близина природног и орнитолошког резервата Хутово блато, Јадранског мора те богатство културно-историјских споменика у непосредној близини села пружају неслућене могућности за садржајан боравак у овом крају.

          Још 2016. године Павле Булут (95), данас једини живи свједок догађаја у Пребиловцима из 1941. покренуо је иницијативу да се обнови свака рушевина у селу. То је саопштио у писму које је упутио у завичај и предложио да се формира фонд у који би се сабирала средства за ту намјену. Миленко Јахура прочитано је Павлово писмо на скупу у Културном и духовном центру свети краљ Милутин којем су присуствовали сви повратници у село, али и добар број оних који, нажалост, не живе у селу јер, још увијек, имају статус расељеног лица.

          Мало је рећи да је писмо са одушевљењем примљено међу присутним.

          - Данас, када промишљамо о селу и како оживјети утуљена пребиловачка огњишта, јединствена је прилика да заборављену иницијативу Павла Булута оживимо – истиче Павле Екмечић.

          Увјерен је да ће то ”Огњиште” учинити користећи искуства у раду планетарне хуманитарне организације Срби за Србе. Другим ријечима то значи да ће, кад фонд за Пребиловце почне са радом, свака донација, сваки одвојени динар, долар или евро и њихов утрошак бити јавно доступан на завичајном порталу Пребиловци – село на интернету, утемељеном далеке 2006. године.

--------------------

Репортажа из које преносимо дио који се односи на удружење ”Огњиште” објављена је 19. октобра 2022. године на порталу srpskainfo.com. Наслов и међунасловe одабрао је уредник завичајног порталa

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template