PRAVDA, dnevne novine (Beograd), godina I, broj 146, subota/nedelja 25-26. avgust 2007, stranice 20-21. Izdavač Privredno društvo za novinsko-izdavačku djelatnost PRAVDA PRESS d.o.o. Beograd.

Pravda je list koji bilježi najveći rast tiraža u Srbiji sa više od 80.000 prodatih primjeraka. Povećavanjem slike i zumiranjem moguće je da naši posjetioci pročitaju reportažu ”Pravde” iz Prebilovaca.

Zubi u kamenu

(Zapis fotoreportera Stojana Đorđevića o posjeti Prebilovcima)

Na ovom mestu u selu Prebilovci u Hercegovini je bila spomen crkva u kojoj su sahranjene kosti oko 4000 Srba, stradalih u ustaškim pogromima od 1941 do 1945 godine. Posle propasti ustaške države jugoslovenski komunistički režim je zataškao ustaške zločine i zabetonirao jame u kojima je od ustaškog noža i malja stradalo na hiljade Srba.

1991 godine Srbi iz Prebilovaca su sakupili kosti svojih predaka iz zabetoniranih jama u blizini Gospe od Međugorja i saharanili ih u kripti spomen crkve u Prebilovcima uz činodejstvo patrijarha srpskog njegove svetosti G. Pavla.

1992. godine u ofanzivi “Čagalj” koja se danas proslavljana kao “Lipanjske zore”, Hrvati su pod komandom Janka Bobetka spalili selo Prebilovce, na groblju iz grobica vadili pokojnike- spalili ih ili razmenili. Spomen crkvu - kosturnicu su minirali. Eksplozija je bila tako snažna da su se kosti i zubi utisnuli u kamen temelja crkve, a kamen, cigle i malter leteli vise od 150 metara.

Posle toga su građevinskim mašinama preduzeća “Beton” iz Metkovića i “Konstruktor” iz Splita, nasuli kriptu peskom i šljunkom, rasčistili šut, izravnali teren, i postavili deponiju smeća.

Malo po malo, golim rukama, Prebilovčani su, kamen po kamen otkopali temelje crkve, odvojili kosti i zube od peska i kamena i dostojno ih sahranili.


Opširniji tekst novinara Vladimira Miškovića o posjeti Prebilovcima objavio je 2007. godine list Pravda iz Beograda. U PDF formatu tekst se nalazi na našoj stranici, iznad ovog teksta fotoreportera Stojana Đorđevića. Foto-reportaža o posjeti Prebilovcima nalazi se na specijalizovanom portalu za fotografije (klikni ovdje)

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template