"I kad je ružna i kad je neprijatna, istina je lekovita"
 
Književnik Dragan Lakićević 
 

prebilovci maliSelo Prebilovci leži na kanjonu lijeve obale rijeke Bregave, u neposrednoj blizini njenog ušća u Neretvu ispod sela Klepci. Kod Prebilovaca počinje ili se završava, Bog zna, neprekidni lanac hercegovačkih gudura. Ispod dvije koje se zovu Grabak i Bijela vlaka ugnjezdili su se Prebilovci. Pred selom je kao na dlanu pitoma visoravan Kravarica. Kao rijetko gdje u krševitoj Hercegovini ovdje se, istovremeno, može osjetiti i doživjeti neodoljiva ljepota sivila krša i pitomog zelenila.


Prebilovci su daleko od Mostara tridesetak kilometara i isto toliko od obale Jadranskog mora.

Kroz vrijeme i vijekove ovo naselje, koje je nastalo u Srednjem vijeku, pripadalo je Stocu i Počitelju dok mu je danas matična opština Čapljina.

Prebilovci su odvajkada srpsko naselje. Starjenike Dragićeviće ovdje su zatekli Turci prilikom osvajanja Hercegovine.

U svijesti svakog nacionalno svjesnog Srbina ime Prebilovaca duboko je urezano. Ovo selo simbol je stradanja i mučeništva. Sudbinu kao Prebilovci u Drugom svjetskom ratu doživjelo je samo selo Ladice u Češkoj. U Prebilovcima su, tada, potpuno uništene 52 familije a 36 ognjišta je ugašeno. Ratne strahote od oko hiljadu stanovnika preživjelo je 172 čeljadi.

U ratu koji je harao Bosnom i Hercegovinom, devedesetih godina minulog vijeka narod u Prebilovcima nije stradao ali je selo opljačkano, crkva uništena i sravnjena sa zemljom. Centralno naselje i dva zaseoka, Kuline i Grlić su zapaljeni a 174 stanovnika protjerana.

Najveći broj stanovnika Prebilovaca i danas, uglavnom, živi u izbjegloštvu. U selu je obnovljeno iz sredstava raznih donacija a najviše američkih devetnaest, dok su u vlastitoj režiji obnovljene tri kuće. Selo je ponovo dobilo električnu energiju i kakvu takvu mogućnost da se podigne iz pepela. Sredstvima opštine Čapljina na čijem se području nalaze Prebilovci popravljen je asfaltni put od mjesnog groblja do Prebilovaca, selo je zahvaljujući humanitarnoj organizaciji UMKOR dobilo ponovo, kao nekad, pitku vodu iz bušotine u centru naselja. Blagodareći aktivnostima Srpskog nacionalnog društva ”Prebilovci” iz Beograda obnovljen je i Dom kulture.

Prebilovci imaju sve pretpostavke da se život ponovo vrati u selo.

prebilovci2007
Jedna fotografija snimljena je u avgustu 2005. godine a snimila je Maja Bulut. Drugu fotografiju, dvije godine kasnije, o Savindana 2007. godine, sa približno istog mjesta, "uzima" Saša Dragićević i obogaćuje virtualno selo Prebilovci novim prilogom koji svjedoči o povratku života u selo.

Ova prezentacija, otvorena o Savindanu 2006. godine, od početka, ima ambiciju da izraste u hroniku sela, da prikuplja građu o Prebilovcima i da je učini dostupnom javnosti. U protekle tri godine Prebilovci- selo a Iternetu dobilo je osnovu koja se dograđuje novim prilozima.

 Ćiriličnom izdanju dodali smo latiničnu verziju. Jednom broj objavljenih tekstova pojavio se i na engleskom jeziku. Sve što je web-tim planirao prije tri godine ostvareno je. Sve rubrike su aktivne a uvedene su i neke nove na prijedlog čitalaca, kao primjera radi Prebilovačke minijatureMatiča knjiga i Linkovi.

 Raduje posjećenost Prebilovcima- selu na Internetu, zadržavanje u selu i čitanost objavljenih tekstova i pregled fotografija.

 I dalje ostaje aktuelan, 2006. godine upućen, poziv posjetiocima da na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. šalju svoje priloge, članke iz štampe (sa obaveznim imenom novine i godinom izdanja), da u kućnim zbirkama pronađu fotografije koje su na bilo koji način vezane za Prebilovce i da nam ih šalju. Naravno neophodna su osnovna objašnjenja o fotografijama - kada su nastale ko se nalazi na fotografijama. Sumnjamo da će ovaj zadatak ikad prestati biti aktuelan. Nema manje ili više važnih izvora podataka o Prebilovcima ili manje-više važnih dokumenata. Svaki podatak, svaki prilog će dobro doći u podizanju Prebilovca, sela na Internetu.

U podizanju virtualnog sela imaju mjesta svi Prebilovčani. Brojnost autora koji su se javili prilozima u proteklim godinama, onih koji su nam ustupili fotografije ili su nas uputili na izvore podataka- daju nadu da će se nastaviti predan rad na daljem podizanju Prebilovaca- sela na Internetu. Očekujemo pomoć, prije svega, od Prebilovčana u bijelom svijetu, od poznavaoca novije istorije Srba a posebno istorije Prebilovaca.

Pogled sa Grapka
Prebilovci u julu 2008. godine. Pogled sa Grapka, ispod Velike gomile na centralnio dio naselja. Snimio: Spasoje Dragićević
Sva domaćinstva u Prebilovcima su uključena u telefosku mrežu Telekoma Srpske, preko ATC u Trebinju. Sistem radio relejnih uređaja ne omogućava, za sada, Prebilovčanima i da se uključe na Internet. Zbog toga je web-tim 20. jula 2008. organizvao promociju sajta Prebilovci-selo na Iternetu u Prebilovcima. Promociji je prisustvovalo puno više ljudi nego što selo danas ima stanovnika (57). Održana je u Domu kulture koji je tada još bio gradilište. Platno za projekciju bilo je postavljeno na sjevernoj strani tek ožbukanog zida. Stolice su donijeli mještani ili su korištene daske sa gradilišta preduzeaća ”Libela” koje je bilo izvođač radova.

Svima koji su pomogli i koji pomažu u podizanju virtualnih Prebilovaca izražavamo zahvalnost. Od Prebilovčana koji listaju ove stranice očekujemo da se i dalje javljaju i šalju priloge. Posebno molimo sve koji koriste e-mail da pomognu web-timu da Matična knjiga Prebilovaca bude redovno ažurirana.

Mapa sajta Prebilovci- selo na Internetu

    • map3

      map2

      map

      Prebilovci
      • u literaturi
      • u arhivskoj građi i publicistici
      • u srpskoj poeziji
      • u priči i legendi
    • Kratka istorija naselja
    • Štampa o Prebilovcima
    • Aktuelno u vezi Prebilovaca
    • (In) direktno
    • Matična knjiga
    • Foto-galerija
      • Slike prije Drugog svjetskog rata
      • Slike nastale između 1945 - 1992
      • Slike poslije 1992. godine
      • Fotoalbum

Linkovi

Ako imate primjedbi, prijedloga i sugestija- javite se. I ne zaboravimo da svi mi koji smo na bilo koji način vezani za Prebilovce da je veća naša dužnost nego je to čast, mada jeste i to, da učestvujemo u izgradnji virtualne stranice o selu simbolu stradanja ali i neuništivnosti srpskog plemena.Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

___________

Web-tim o Savindanu 2009. godine
Karte su preuzete sa www.fallingrain.com

Statistika: U prve tri godine postojanja sajta prebilovci.net, u Prebilovcima- selu na Internetu boravilo je 27.338 posjetilacaca. Posjetioci su, zapravo, čitaoci tekstova ili gledaoci objavljenih fotografija. Prelistano je 157 594 stranice što je u prosjeku 5 stranice po jednom posjetiocu. Inače, Prebilovci-selo na Internetu svojim posjetiocima nude, u tri izdanja- ćirilično, latinično i englesko preko 1000 stranica teksta o selu i njegovim ljudima. Od ukupnog broja posjetilaca njih 19 703 jesu jedinstveni posjetioci. Više od 50 % posjeta zabilježeno je u trećoj godini postojanja sajta, što upućuje na mogući zaključak da su Prebilovci-selo na Internetu stekli čitalačku publiku i da je stranica etablirana. U virtualnim Prebilovcima zadržalo se od pet do petnaest minuta 2.753 posjetioca od 15 minuta do jednog časa zadržalo se 3.097 posjetilaca. Preko jednog časa u Prebilovcima su boravila 753 posjetioca. Da bi se pronašli Prebilovci na globalnoj mreži na nekom od pretraživača najčešće je upisvano ime sela 2.121 put ili prebilovci.net, 318 puta.

 

joomla template gratuitjoomla free templates
2024  Prebilovci  globbers joomla template